Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) rapporterar att i den nyhetsaktuella (skarvproblematiken i mynningen) Testeboån i Gästriklande har 26 fiskarter påträffats och att havsforskningsrådet ICES klassar den som ”vildlaxälv” med självreproducerande laxbestånd. Ån är nu i fokus för åtgärder för att skapa fria vandringsvägar och återskapa åns ursprungliga ekologiska funktioner och skyddsvärda livsmiljöer.
Testeboån mynnar i havet i inre fjärden i Gävle. Det finns både forssträckor och mera lugnflytande områden i ån, samt svämpåverkade naturtyper och mycket lövträd, som utgör värdefulla habitat för flera sällsynta och hotade arter. Totalt har hela 26 fiskarter påträffats, varav flodnejonöga är en av de mer exklusiva vattenlevande arterna.
– Utter, flodkräfta och flodpärlmussla är andra exempel på känsliga och ovanliga arter som lever i ån. Syftet är att låta naturens egna processer ta plats igen, så att växter, djur och vatten tillsammans kan forma ett levande landskap säger Erica Persson, enhetschef på Länsstyrelsen Gävleborg och engagerad i arbetet med Testeboån.
Läs mer på HaV,s hemsida: Testeboån får nytt liv – Aktuellt – Havs- och vattenmyndigheten