Pressmeddelande från Klimat- och näringslivsdepartementet 2025-05-26: Regeringen har beslutat om två förordningsändringar för att bidra till att omprövningen av vattenkraften blir acceptabel ur ett elsystemperspektiv. Ändringarna börjar gälla den 26 juni 2025. Regeringen har också gett berörda myndigheter i uppdrag att ta fram vägledning för hur intresset av en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel ska…
Vattenkraftens Miljöfond förlänger pausen av utbetalningar och nyanmälningar
Anna Jivén, vd för Vattenkraftens Miljöfond, informerar om att;”för att säkerställa en hållbar fondlösning och kunna analysera framtida förutsättningar för vattenkraftens omprövning när det nya regelverket finns på plats, förlänger Vattenkraftens Miljöfond pausen av utbetalningar och nyanmälningar fram till den 1 september 2025. Sverige har påbörjat ett omfattande arbete med att fastställa moderna miljövillkor för…
Stopp för fritidsfiske efter ål i Rönne å
Havs- och vattenmyndigheten har beslutat att det från 1 maj blir förbjudet att fritidsfiska ål i Rönne å, från Ringsjöarna och till mynningen i havet vid Ängelholm. I Rönne å är vattenområdet uppströms vandringshindren i Klippan idag undantaget det generella förbudet att fiska ål. Klippans kommun har köpt och stängt de tre kraftverken i Klippan….
Testeboån får nytt liv
Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) rapporterar att i den nyhetsaktuella (skarvproblematiken i mynningen) Testeboån i Gästriklande har 26 fiskarter påträffats och att havsforskningsrådet ICES klassar den som ”vildlaxälv” med självreproducerande laxbestånd. Ån är nu i fokus för åtgärder för att skapa fria vandringsvägar och återskapa åns ursprungliga ekologiska funktioner och skyddsvärda livsmiljöer. Testeboån mynnar i havet…
Abborrar i uppvärmt ekosystem visar hur klimatförändringar kan forma fiskars utveckling
Honor som blir könsmogna vid mindre storlek och larver som ändrar sina matvanor. Genom att studera abborrar i ett artificiellt uppvärmt kustområde har Jingyao Niu, doktorand vid SLU, sett hur fiskar kan anpassa sig till att leva i ett ekosystem med högre temperaturer. Hennes avhandling visar hur klimatförändringar kan driva på evolutionen hos vilda fiskpopulationer….
Läkemedelsrester påverkar laxars vandring
Unga laxar som utsätts för medicinrester ändrar sitt beteende. De simmar hellre själva än i stim och tar större risker under den livsviktiga vandringen från älv till hav. Det visar en studie som gjorts vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Forskarna utrustade 279 unga laxar, så kallad smolt, med implantat som medicinerade fiskarna med halter av läkemedel…
”Svenska hav kommer snart att må bättre”
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, landsbygdsminister Peter Kullgren och EU-minister Jessica Rosencrantz, har en debattartikel i Aftonbladet den 2 april 2025, där de skriver om att Sveriges hav mår inte bra, att flera fiskbestånd är alltför svaga. Och att vissa, som till exempel torsken, redan har kollapsat. Att arbetet mot övergödningen behöver utvecklas. Att klimatförändringarna…
Förbud mot trålfiske efter pelagiska arter utanför territorialhavets gräns under perioden 1 maj – 31 augusti
Havs- och vattenmyndigheten, HaV, beslutar om ett nationellt tidsbegränsat förbud mot svenskt trålfiske efter pelagiska arter i centrala Östersjön utanför territorialhavet under augusti månad 2025. Tillsammans med den trålförbudsperiod som ministerrådet tidigare fastställt i TAC- och kvotförordning (EU) 2024/2903 innebär HaV:s beslut att svenska fartyg inte får bedriva trålfiske efter pelagiska arter utanför territorialhavets gräns…
Akvariefisk och vattenslingor i ny riskklassning av främmande arter
Nu är Sveriges andra riskklassificeringen av främmande arter klar. Det är SLU Artdatabanken som genomfört arbetet på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten samt Naturvårdsverket.Totalt är drygt 5 500 arter klassificerade, varav knappt 2 000 av dessa gick vidare till en fördjupad påsyn och drygt 1 500 har fått en riskkategori. Vissa arter är helt nya…
Första medlemsfakturan i det nya systemet är utskickad!
I dagarna så har den första medlemsfakturan från vårt nya registersystem gått ut till er medlemmar. Rutinen är densamma som tidigare, den fasta delen (och eventuella prenumerationer och försäkringar) är presenterade på fakturan. Den rörliga delen om 3% räknar ni ut själva och adderar det till totalbeloppet på fakturan (max 15000kr + 900kr). Det kan…